Снимка pexels.comИнтернет е много привлекателен за киберпрестъпниците, които се адаптират бързо

...
Снимка pexels.comИнтернет е много привлекателен за киберпрестъпниците, които се адаптират бързо
Коментари Харесай

Мамят ни по 7 начина в нета

Снимка pexels.com

Интернет е доста прелъстителен за киберпрестъпниците, които се приспособяват бързо към изменящите се привички на потребителите, а Интернет средата дава нови благоприятни условия за измами. Мошениците употребяват комплицирани трикове, примамливи обещания и предложения, с цел да се снабдят с пари или скъпа финансова информация от неподозиращи това лица. Измами, включващи от дълго време загубен умрял родственик или добре познатата скица с „ нигерийски принцове “ към този момент надалеч не са единствените трикове. Тактиките, употребявани от киберпрестъпниците, стават все по-иновативни, все по-сложни и мъчно разпознаваеми, предизвестяват от Асоциация на банките в България (АББ), написа вести.бг .

АББ и нейните членове се включват в осведомителна акция на Европол против кибер измамите.

Банките в България вземат участие в осведомителна акция против седемте най-популярни типа финансови измами, които дебнат онлайн потребителите. Кампанията, проведена от Европол, Европейската банкова федерация и партньорски организации от частния и публичния бранш, е част от Европейския месец на киберсигурността.

В акцията, която ще продължи от 17 до 23 октомври, ще се включат правоохранителните органи от всички 28 държави-членки на Европейски Съюз и 5 страни отвън Европейски Съюз, както и 24 банкови асоциации от Европа.

Асоциацията на банките в България и нейните членове вземат участие в акцията, като оповестяват и популяризират измежду банковите клиенти анимирани и видео материали, в които се съдържа информация за най-често срещаните типове измами онлайн и препоръки за това по какъв начин да се защищават от тях. Видовете измами, разказани в тези материали, са следните:

1. Измами с компрометирани бизнес имейли/имейли, видимо изпратени от началник в компанията – измамници се показват за ръководители в организацията и заблуждават лицето, с цел да заплати подправена фактура или да направи забранен трансфер от бизнес сметката на компанията.

2. Измами с фактури – измамниците се свързват с лицето, представяйки се за снабдител или заемодател. Те се пробват да го подведат да заплати идна фактура на неправилна банкова сметка, следена от тях.

3. Банкови фишинг имейли, Банкови фишинг sms-и, Банкови вишинг позвънявания – лицето получава лъжливо позвъняване, sms или имейл, с които се пробват да го излъгват да показа своя персонална и/или финансова информация, която по-късно се употребява за незаконни цели.

4. Подправени банкови уеб сайтове – измамниците употребяват фишинг имейли, съдържащи линк към подправения уеб уебсайт на банката, който наподобява съвсем като достоверната уеб страница. По този метод желаят да съберат персонални и финансови данни на лицето за злоупотреби.

5. “Романтични ” измами – измамниците се преструват, че се интересуват от сантиментални връзки и търсят жертвите в онлайн уеб сайтове за запознанства, само че също по този начин могат да употребяват обществени мрежи или имейл, с цел да осъществят контакт с лицето, за приемане на пари и/или данни и/или изнудване.

6. Кражба на персонални данни посредством обществените мрежи – измамниците събират персонална информация за лицето посредством обществените медии, като данните могат да оказват помощ на нарушителите да достъпят банкови сметки, да получат заем или да правят друга незаконна активност от името на лицето.

7. Инвестиционни измами и измами при онлайн извършване на покупки – оферират се примамлива оферта, обвързвана с доходоносни капиталови благоприятни условия или доста преференциално предложение за извършване на покупки, на които лицето да отговори.

Най-ефективната отбрана против измамите е информираността. АББ и нейните членове се ангажират да поставят старания за повишението на осведомеността на обществото по отношение на идентифицирането на такива лъжливи техники при работа в Интернет среда и се стремят да поддържат работата на всички заинтригувани институции и организации за предпазването на лицата от превръщането им в жертви на финансови и други закононарушения.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР